Hoe werken zonnepanelen en waarom moet je ervoor kiezen?

Steeds meer bedrijven en particulieren kiezen voor zonnepanelen. Dat is niet heel vreemd: zonnepanelen worden steeds goedkoper. Hierdoor is de keuze voor groene (en dus goede) energie toegankelijker dan ooit. Tel daarbij op dat de Nederlandse overheid dergelijke groene stappen stimuleert en je hebt een goede investering te pakken. Bedrijven in Nederland zijn zelfs verplicht om te besparen binnen hun bedrijf: grootzakelijk energie vergelijken op het gebied van groene energie is noodzakelijk wanneer je nog niet je eigen zakelijke energie opwekt met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen. Hoe werken zonnepanelen eigenlijk en wat zijn de voordelen ervan? Je leest het in dit artikel.

Zonnecellen zorgen voor elektrische stroom

Al in 1839 ontdekte Franse natuurkundige Becquerel dat je uit zonlicht energie kon opwekken. De zonnepanelen die we nu kennen zijn opgebouwd uit meerdere zonnecellen. Deze cellen zijn meestal gemaakt van een speciaal materiaal genaamd silicium dat als eigenschap heeft dat het stroom kan geleiden wanneer er (zon)licht op valt. Schijnt de zon op zo’n zonnecel dan ontstaat er elektrische stroom tussen de lading op de cel en de lading onder de cel. Heb je meerdere panelen naast elkaar dan kan er stroom gaan lopen. Het opvallende kenmerk hierbij is dat zonnepanelen niet per se zonlicht nodig hebben om elektriciteit op te wekken; ook op een bewolkte dag wordt er stroom opgewekt met behulp van zonnepanelen.

Denk aan de juiste ligging van zonnepanelen

Toch is het wel van groot belang om de zonnepanelen op een goede plek te plaatsen waar ze veel licht krijgen. Zo is een helling in de ondergrond belangrijk en moet je kijken naar eventuele schaduw die op de panelen valt. Schaduw is namelijk niet goed voor de opbrengst van zonnestroom en kan van invloed zijn op wat je uiteindelijk opwekt. Wist je dat zonnepanelen ook in de winter hun werk gewoon blijven doen? Hoewel je de beste resultaten uit een zonnige dag haalt, kun je ook voldoende stroom opwekken op een winterse dag. Op die manier kun je dus het hele jaar door genieten van elektriciteit die je opwekt uit een natuurlijke bron!

Waarom kiezen voor zonnepanelen?

De grootste reden om te kiezen voor zonnepanelen is omdat het een stuk beter is voor het milieu. Je draagt je steentje bij aan een groenere wereld wanneer je je eigen stroom opwekt. Voor veel mensen is dit nog niet de hoofdreden: het feit dat je uiteindelijk veel geld kunt besparen met energie opwekken via zonnepanelen is dat wel. Natuurlijk kost het behoorlijk wat geld op zonnepanelen aan te schaffen, of je dat nu voor de zaak doet of voor je eigen huis. Na enkele jaren heb je deze investering er echter al uit. Omdat de Nederlandse overheid bedrijven stimuleert om duurzamer te werken, zijn er verschillende belastingvoordelen te ontvangen. Zo kunnen ondernemers nu in ieder geval nog gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Meer weten over zakelijke zonnepanelen? Check dan de informatie op Energie-Zakelijk.nl.