Dit moet je weten over een variabel energiecontract voor je bedrijf

Als ondernemer moet je enkele zaken goed geregeld hebben, wil je dat het werkproces soepel verloopt. Het regelen van energie zakelijk is een van de eerste stappen die je onderneemt wanneer je over een eigen kantoorpand of werkplek beschikt. Natuurlijk wil je als ondernemer altijd de laagste prijs betalen voor zakelijke energie. Bij het uitkiezen van een energieleverancier is het goed om te weten voor welk energiecontract je wilt gaan. Zit je te twijfelen over een variabel, flexibel energiecontract? Weet je niet welke aanbieder je moet geloven? In dit artikel vertellen we je meer over flexibele energiecontracten voor je bedrijf.

Wat is het flexibele energiecontract?

Een variabel energiecontract is handig voor de afnemer. Dat komt omdat het contract vaak ieder moment opzegbaar is met een opzegtermijn van een maand. Dus dalen de energieprijzen of zie je een beter aanbod voorbij komen dan kun je daar direct gebruik van maken. Zonder dat je een opzegboeten betaalt, omdat je nog vastzit aan een lopend contract. Tegelijkertijd heeft een variabel energiecontract meerdere nadelen.  

Het eerste nadeel is dat je energietarieven twee keer per jaar kunnen wijzigen. Een variabel tarief is dus erg onzeker. De tarieven kunnen namelijk dalen, maar ook stijgen. Het tweede nadeel is dat een variabel energietarief negen van de tien keer duurder is dan een vast tarief. Met een variabel contract ben je dus flexibal, maar wel duurder uit. Op Minder.nl lees je meer over dit soort energiecontracten.

Voordelen van een vast energiecontract

De twee grootste voordelen van een vast energiecontract is dat je ten eerste scherpe energietarieven betaalt. Mits je het contract via een online energievergelijker afsluit. Ten tweede weet je waar je aan toe bent gedurende de looptijd van je contract. Een jaar lang weet je exact wat je betaalt voor iedere kubieke meter verbruikte gas en kilowattuur verbruikte stroom. Vaste tarieven geven je dus zekerheid. Bij een vast energiecontract is er nog een mooie bijkomstigheid. Je krijgt regelmatig een eenmalige cashback van soms we een paar honderd euro. Daarvoor moet je wel eerst je contract ‘uitzitten’. Dus heb je een eenjarig energiecontract met een cashback van €200,-, dan krijg je die cashback na een jaar uitbetaald.    

Nadelen van een variabel energiecontract

Het feit dat de prijzen van energie niet te voorspellen zijn, is meteen een groot nadeel. Je weet met een variabel energiecontract nooit precies waar je aan toe bent. Wat betreft zakelijke energie is dat voor de meeste ondernemers een te grote onzekerheid. Het is fijn om te weten dat je met een vast tarief meer zekerheid hebt. Ook vinden veel ondernemers het een prettig idee dat ze een vast bedrag per maand moeten betalen, zodat ze meer inzicht hebben op de zakelijke kosten. Met een vast energiecontract heb je geen last van fluctuerende energieprijzen waardoor je weet waar je aan toe bent. Bekijk dus voor jezelf welk zakelijk energiecontract het meest aantrekkelijk en handig is. Ga je het liefst voor zekerheid? Kies dan voor een vast energiecontract.