Wanneer kiezen voor de private cloud

Een hoop bedrijven zijn inmiddels al overgestap naar de cloud, maar nog lang niet iedereen. Als je als ondernemer voor de keuze staat dan is het goed je eerst te verdiepen in de mogelijkheden. Er zijn namelijk meerdere cloud vormen. Drie om precies te zijn. Dit zijn de public cloud, private cloud en hybrid cloud. Uiteraard is het afhankelijk van de wensen van je bedrijf welke variant je kiest. Het heeft voornamelijk te maken met de grote van je bedrijf en het budget wat je beschikbaar hebt om je cloud omgeving in te richten. In dit blog vertellen we je graag meer over deze drie cloudvormen.

De drie cloudvormen toegelicht

Laten we beginnen met de public cloud. Dit is de meest gebruikte variant. Vooral omdat deze heel toegankelijk is en er een lage investering mee gemoeid is om het te gebruiken. Het betreft een algemene cloud omgeving waarbinnen je een afgeschermd deel kunt gebruiken. Een goed voorbeeld van een public cloud omgeving is office365. Binnen je eigen cloud gedeelte heb je een aantal standaard mogelijkheden om het in te richten. Voor het MKB is dat vaak prima, maar grotere bedrijven komen vaak niet uit de voeten met een public cloud omgeving. Zij hebben specifiekere wensen waar hun cloud omgeving aan moet voldoen. Zij hebben dus behoefte aan een meer maatwerk oplossing. Voor het echte maatwerk is er de private cloud. Een private cloud omgeving is een cloud omgeving alleen toegankelijk voor het betreffende bedrijf. Ook de inrichting is dus volledig op maat gemaakt. Het laat zich raden dat bij private cloud een forse investering komt kijken en dat dit voor de kleinere bedrijven niet is weggelegd. Hiervoor is er gelukkig ook nog een tussen variant. De hybrid cloud. Hierbij maak je gebruik van public cloud waar het kan en waar maatwerk nodig is gebruik je private cloud oplossingen.

Voordelen van overstappen naar de cloud

Waarom stapt iedereen eigenlijk over naar de cloud? Voornamelijk omdat je je IT omgeving aanzienlijk flexibeler maakt. En dit is weer belangrijk om makkelijker te kunnen meebewegen met de snelle ontwikkelingen die er in de IT zijn. Daarnaast is de werkplek als er internet is altijd toegankelijk. Dit maakt het tijd- en plaatsonafhankelijk werken veel gemakkelijker. Belangrijk in een tijd van personeelsschaarste en talent steeds meer om deze flexibiliteit vraagt. Kortom genoeg redenen dus om hiermee aan de slag te gaan als je dat tot nu toe nog niet gedaan hebt.