Werken in de techniek

Ik ben aan de slag in de techniek. Als monteur kom ik nu langs bij mensen om hun boiler te repareren. Deze baan heb ik gevonden via een uitzendbureau Amsterdam. Als technicus kom je dan toch bij veel mensen over de vloer. Daardoor zie je toch een heel intiem stukje van mensen hun leven, en hoe ze zijn.

Verrassingen

Hoe mensen zijn weet je bijna nooit. Voor hun is er toch een vreemde die je huis binnenstapt. Ik had allerlei vooroordelen over hoe mensen zouden zijn. Maar het is niet te voorspellen hoe mensen zijn. Sommige zien het als het hoogtepunt van hun dag. Dan krijg je alles aangeboden. Een hele kan koffie, een schaal met koekjes. Soms vragen ze zelfs of je ook luncht. Aan de andere kant van het spectrum heb je de spoken. Deze mensen doen de deur voor je open en wijzen met een duim naar zolder. Vervolgens kijken ze verdwaasd op als je weer klaar bent. Een paar verhalen dan maar.

Gejakkert

Deze meneer had vast een hele drukke baan. Hij zat aan de telefoon toen hij opendeed en gebaarde op karakteristieke manier naar de zolder. Hij zat de hele tijd telefoontjes te plegen. Ik weet niet wat zijn baan was maar er ging flink geld in om. Je hoorde orders zus, 500.000 zo. Het was een gehorig huis dus ik hoorde alles. Maar veel was ook niet te verstaan. Dan was het in het Duits, of in het Frans. Twee telefoontjes waren zelfs in het Chinees volgens mij. Toen ik klaar was wuifde ik even naar hem. Hij keek kort op met een knikje.

Feest

Een ander verhaal was iemand met een aparte planning. Ik kon nergens mijn busje kwijt. De straat was helemaal afgeladen. Toen ik binnenstapte zag ik waarom. Er was een groot feest gaande. Van de tuin tot aan de hal stond het schouder tot schouder vol. De jarige wurmde zich er tussendoor om me te laten zien waar de boiler zat. Het was een vreemde ervaring om de boiler te resetten met een bass beat om je te begeleiden. Ook kwamen er om de haverklap verdwaalde gasten langs die zich voorstelde. Dat antwoordde ik maar kort dat het klopt dat we elkaar niet kennen. Je begint je dan toch af de vragen wat voor feestjes ze geven als men denkt dat je bij het feestje hoort als je met je hoofd in de boiler zit te werken.